A mai nap sztárja nekem

pblue:

mivel a pc-nek az az ertelme, hogy ne bantsunk meg embereket, nem kene inkabb megkerdezni errol azokat, akiket nem akarunk megbantani - a negereket -, ahelyett hogy eldontjuk helyettuk, hogy nekik mi a banto es mi nem? (persze akinek nincs ilyen szandeka, hogy ne bantson meg masokat, hanem leszarja, arra mindez nem vonatkozik nyilvan)

Ezt már vártam, és az a fura helyzet van, hogy egyrészt nem lehet megkérdezni mindenkit, másrészt vannak esetek, amikor az adott etnikumhoz/genderhez vatever tartozó véleményénél érdemesebb a nem oda tartozót meghallgatni, például ha mondja, a borsodi vajda vagy mi, hogy van “cigánybűnözés”, a legendás rózsadombi szociológus pedig, hogy nincs, hiába tűnik autentikusabbnak a vajda véleménye, mégis a rózsadombi szociológusnak van igaza.

Ha közvetlenül egy adott kisebbséghez tartozóval beszélek, akkor ha a téma szóba kerül, meg szoktam kérdezni a megnevezési preferenciáiról, de a közbeszédben ez bonyolultabb.

ka-steve:

annelinn:

na én meg ezzel tripelek. komolyan, nem vagyok ilyen new age hippi típus, de a regilaul (a tradicionális észt népdal) tényleg annyira durván hatásos, mindig hipnotizált állapotba kerülök tőle. az a ritka élmény, amikor érezni, hogy nem csak mellébeszélés, hanem a dalokban tényleg van valami. azt nem tudom megmondani, hogy mi, de feltűnő, hogy ilyen végtelenül egyszerű dalok ennyire erősen hatnak. na ez például hiányozni fog, de majd próbálok csinálni a helyi kisebbséggel regilaul klubot, ha meg nem sikerül, majd megelégszem péntek esténként a mizmor ledaviddal!!

Okké, ez tényleg trippy. Teljesen biztos vagyok benne, hogy semmi ilyen nem szerepelt rajta, de hirtelen 94-ben találtam magam, amikor a Rúna szerepjáték-magazin első száma mellé csomagolt kazettát hallgattam és olvastam a bármi korábbinál varázslatosabbnak tűnő cikkeket. 

Amúgy te érted, miről szól? Mert valahogy nehezen tudom elképzelni a “kontya alá ütött a gőz” tematikát ehhez. Meg kíváncsi lennék, honnan jöhet ez a hagyománya egy észak-európai népnek, én az etéren eléggé hiányos (kb nemlétező) háttérműveltségemmel legalábbis semmi európaihoz nem tudnám kötni…

Én aztán tényleg semmit nem tudok a népzenéről, de azért mintha lenne ennek köze a magyar népdalokhoz, vagy legalábbis ilyen közös finnugor örökséghez. Néhány gugli találat szerint, meg nekem sem idegen a hangzás. 

sem falusiak, sem cigány származásúak nincsenek eltiltva a felsőoktatástól

Orbán (via sztivan)

Szociális oktatáspolitika 2012. 

(via ka-steve)

Ő se lenne a gondolkozástól, aztán mégis. 

(via ka-steve)

ka-steve:

KA_Steve: külföldön, üdülések alkalmával

Lefordíthatod így is, de én eleve nem értem a “bukás” fogalmát. Mintha azt feltételeznénk, hogy a közoktatás célja, hogy évente új osztályba kerül a gyerek, és ezt esetleg kivételes alkalommal meg lehet szakítani. Miközben a valóságban elengedhetetlenül célunk kellene legyen, hogy az alapokból (és itt most tényleg csak a nagyon alapokról beszélek) minden egyes gyerek stabil tudással rendelkezzen, és csak akkor menjen tovább, ha ez már megvan. Amikor oviban valakiknek plusz egy évet kell még járnia, mert úgy ítélik, hogy nem elég érett az iskolához, akkor sem azt mondjuk, hogy “megbukott”. Lássuk be, hogy teljesen mindegy, mit és hogyan tanítunk a gyerekeknek tizenikszéves korukig, ha képtelenek olvasni és összeadni, és akkor tök fölöslegesen témázunk az idegennyelvtudásról is…

Disclaimer: Na, kicsit elkanyarodtam a végére a hozzászólásodra adott választól, nem akarok a szádba adni semmit amit nem mondtál, csak pont gondolkoztam amúgy is a hagyományosan értelmezett bukásról, így belekeveredett az is, de tudom, hogy nem azt tartod kívánatosnak. 

Ez a tovább menés érdekes dolog, mert nehéz lenne az általános iskolát kredites képzésként vinni (bár bizonyos elemeket talán érdemes lenne közelíteni ehhez), tehát ha egy gyerek nem tud tovább menni, más osztálytársai pedig igen, akkor az azt jelenti, hogy kiveszed az osztályközösségből, és beteszed egy másikba, ami elég traumatikus élmény tud lenni. Lehet persze jó és rossz hatása is, de mindenképpen alaposabb okra van szükség a váltáshoz, mint az, hogy mondjuk nem érti a számtant, arról nem is beszélve, hogy ha nem megy tovább, akkor ugyanazt a képzést kapja ismét a következő évben, nagy valószínűséggel ugyanattól a tanártól, rápakolva azt az előítéletet, amit a bukással jár emellett új gyerekként a beilleszkedési nehézségei valószínűleg nőnek. 

Tanulási nehézségek esetén más módszereket kéne alkalmazni, a nehézségekkel rendelkező tanulók felzárkóztatására, aminek segítségével ugyanabban az osztályban maradhatnak, tehát tovább mehetnek ők is, csak az adott tárgyban több segítséget kapnak a tanároktól és a társaiktól, más módszereket is kipróbálnak velük, amivel könnyebben megértik az adott feladatokat.

Minden iskolaérett gyerek, képes megtanulni olvasni, írni, és számolni a tanterv által szabott idő alatt, pont ez lenne az iskolaérettség feltétele, tehát ha mégsem ez történik, akkor nem feltétlenül a hónapokban ráfordított idő mennyiségével van baj, hanem számtalan olyan akadály lehet, amiknek elhárítása nagyobb valószínűséggel javíthat a teljesítményen. Fontos szerepe van a probléma időben történő felismerésének, ha ez mégsem történik meg, akkor is inkább preferálnám az utólagos korrekciót nyári iskolával, vagy bármilyen egyéb módszerrel. 

Még eszembe jutott, hogy van-e olyan ismerősöm, aki, vagy akinek a szülei a fejükhöz kaptak, és megváltoztatták a hozzáállásukat vagy javult a gyerek teljesítménye egy bukás után, de ilyen nincs. A buktatás talán a legkevésbé hatékony oktatási eszköz, amit ismerek, bármely ismerősöm bukott osztályismétlésre, teljesítménye kizárólag romlott utána.  

ka-steve:

impoftheherpderps:

lazacz:

Így

Ezért pénzt fizetnék, nem keveset.

Ha lesz fekete simicskás, szóljatok.

De a Simicska-fej nem minősül mintának??

ka-steve:

impoftheherpderps:

lazacz:

Így

Ezért pénzt fizetnék, nem keveset.

Ha lesz fekete simicskás, szóljatok.

De a Simicska-fej nem minősül mintának??

ka-steve:

pleaseinsertacoin:

borrowedplumes:

:(( átérzem.

nagyonnagyon :/

.

Nem szeretem azokat a sajtófotókat, ahol nincs nagylátószög, mindig úgy érzem, hogy manipulálnak a létszámmal. Ez simán lehet a fotók alapján olyan száz ember, de akár több ezer is.

']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();